Privrednici ostaju u udruženjima koja su sami formirali

Bez autora
Dec 14 2015

Dok je privreda sve više propadala, Privredna komora Srbije je branila isključivo svoje privilegije. U kontinuitetu je davala lažni legitimitet vladinim odlukama odobravajući rešenja sa kojima su privrednici, navodno, bili saglasni.Samo u poslednje dve godine, ozakonjeno je ukidanje poreskog kredita na investicije, podignuti porezi na imovinu pravnih lica, usvojen nezakoniti zakon o ulaganjima, povećana akciza na struju, sprema se i na gorivo. Na snazi je preko 147 parafiskalnih nameta koje polumrtva privreda plaća.

Privrednici ostaju u udruženjima koja su sami formiraliDok je privreda sve više propadala, Privredna komora Srbije je branila isključivo svoje privilegije. U kontinuitetu je davala lažni legitimitet vladinim odlukama odobravajući rešenja sa kojima su privrednici, navodno, bili saglasni. Samo u poslednje dve godine, ozakonjeno je ukidanje poreskog kredita na investicije, podignuti porezi na imovinu pravnih lica, usvojen nezakoniti zakon o ulaganjima, povećana akciza na struju, sprema se i na gorivo.

Na snazi je preko 147 parafiskalnih nameta koje polumrtva privreda plaća. Fiskalna konsolidacija ima ogromne posledice na obim lične i javne potrošnje. Zbog smanjene tražnje, preduzeća se guše u dugovima i insolventnosti a veliki broj preduzetnika postaju socijalni slučajevi kojima zbog neplaćenih računa i hipoteka preti gubitak i lične imovine. Najveću cenu fiskalne konsolidacije, pored građana, platila je privreda. Smanjenje lične i javne potrošnje intenziviralo je finansijsku agoniju u kojoj se privreda nalazi.

Privredna komora Srbije sa pokrajinskom i regionalnim komorama zapošljava preko 600 radnika i ima budžet od oko 11 miliona evra. Privredna komora je depo potrošenih i neraspoređenih komunističkih kadrova i potpuno anonimnih funkcionera. Vladina ikebana. Cilj novog Zakona o privrednim komorama je zatvaranje regionalnih privrednih komora, kako bi im se oduzela imovina kojom raspolažu a koja će, potom, biti predmet prodaje. Drugi cilj je uvesti obaveznu članarinu i tako obezbediti dugoročno faraonsko finansiranje bez obzira na ugled i rezultate. Komora je preuzela veliki broj državnih ovlašćenja u izdavanja dozvola i sertifikata, tako i od njih ostvaruje velike prihode. I sve joj malo.

A ovo su rezultati koji ilustruju kako komora efikasno predstavlja i zastupa privredu: od 120.852 privredna društva, 24.500 nije ni predalo godišnji finansijski izvještaj, 42.098 društava iskazalo je gubitke, 24.979 društava je sa gubicima iznad visine kapitala, 20.424 privredna društva bila su u blokadi duže od 90 dana... U njima je ugrožen opstanak 146.893 radnika. Gubici privrede uvećani su u poslednjoj godini četiri puta, gubitak po osnovu finansiranja 2,3 puta... Nijedan pozitivan trend.

Zato ne prihvatamo plaćanje obavezne članarine. Ostaćemo u udruženjima koja smo formirali, jer smo apsolutno nezadovoljni radom komore a i Ustav nam garantuje slobodu udruživanja. Smanjenje prihoda zbog likvidiranja državnih firmi neka komora nadoknadi ličnim sredstvima zaposlenih. Ionako od njenog rada samo oni i vlada imaju koristi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik